Πόσα γνωρίζεις για τις θερμίδες; Μέρος Ι

mytplace_cals2.JPG

Ήρθε η ώρα να ελέγξεις τις γνώσεις σου γύρω από τις θερμίδες και τη σχέση τους με τη διατροφή, τα τρόφιμα, την άσκηση και το σωματικό βάρος κάνοντας το τεστ που ακολουθεί. Επιβεβαίωσε όσα ξέρεις, βρες απαντήσεις σε εκείνα που αγνοείς, μάθε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις…

  1. Οι θερμίδες χρησιμοποιούνται ως μονάδες μέτρησης: [α] Της ενέργειας. [β] Της ποσότητας του φαγητού.

  2. Ποια είναι η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων για μια υγιή ενήλικη γυναίκα με μέση σωματική δραστηριότητα: [α] 1.600 θερμίδες. [β] 2.000 θερμίδες.

  3. Όταν κάποια/-ος προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται καθημερινά, τότε αδυνατίζει: [α] Σωστό. [β] Λάθος.

  4. Για να χάσεις 1 κιλό λίπους, πρέπει να δημιουργήσεις ενεργειακό έλλειμμα (ή να κάψεις): [α] Περίπου 2.000 θερμίδες συνολικά. [β] Περίπου 7.500 θερμίδες συνολικά.

  5. Αν προσλαμβάνεις καθημερινά 100 θερμίδες περισσότερες από όσες χρειάζεστε, τότε το βάρος σου μέσα στον επόμενο χρόνο: [α] Δεν θα αυξηθεί σχεδόν καθόλου. [β] Θα αυξηθεί κατά 4 κιλά ή περισσότερο.

Διάβασε τις σωστές απαντήσεις, τις αναγκαίες επεξηγήσεις και τις χρήσιμες συνοδευτικές πληροφορίες.

Σωστές απαντήσεις: 1 [α], 2 [β], 3 [α], 4 [β], 5 [β]

  1. Σωστή η [α] H θερμίδα (cal) ή, σωστότερα, χιλιοθερμίδα (kcal) χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης τόσο της ποσότητας ενέργειας, ή θερμότητας, που περιέχει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο όσο και της ενέργειας που δαπανά («καίει») ο ανθρώπινος οργανισμός για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Οι θερμίδες που καις σε ένα 24ωρο αποτελούν την ημερήσια ενεργειακή ανάγκη του οργανισμού σου, ενώ οι συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνεις είναι η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη. Μια θερμίδα περικλείει ενέργεια ίση με 4,184 Joule (kJ). Οι διατροφικές ετικέτες των τροφίμων αναγράφουν συνήθως και τις δυο αυτές μονάδες, τη μία δίπλα στην άλλη, στην ένδειξη «Ενέργεια».

  2. Σωστή η [β] Η Ενδεικτική Ημερήσια Πρόσληψη θερμίδων (ΕΗΠ ή ΠΠΑ ή GDA) για μια ενήλικη γυναίκα με μέση (μέτρια) σωματική δραστηριότητα προσδιορίζεται σε περίπου 2.000 θερμίδες (8.400 kJ), ενώ για έναν ενήλικα άντρα στις 2.500 θερμίδες. Οι τιμές αυτές είναι απλώς ενδεικτικές και χρησιμοποιούνται μόνο ως σημείο αναφοράς, καθότι οι ενεργειακές ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.

  3. Σωστή η [α] Η θερμιδική πρόσληψη είναι ο κρισιμότερος παράγοντας στο αδυνάτισμα: όταν μακροπρόθεσμα προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι για να διατηρήσεις το ίδιο σωματικό βάρος (ημερήσια ενεργειακή ανάγκη), τότε χάνεις κιλά. Αντίθετα, όταν η προσλαμβανόμενη ενέργεια υπερβαίνει την ημερήσια ενεργειακή ανάγκη σου, το περίσσευμά της αποταμιεύεται στον οργανισμό κυρίως με τη μορφή λίπους. Με άλλα λόγια, όταν καις όσες θερμίδες τρως, το βάρος σου παραμένει σταθερό, όταν καις περισσότερες από όσες τρως, το βάρος σου μειώνεται, ενώ όταν καις λιγότερες θερμίδες από αυτές που τρως, τότε το βάρος σου θα αυξηθεί.

  4. Σωστή η [β] Η απώλεια ενός (1) κιλού λίπους προϋποθέτει θερμιδικό (ενεργειακό) έλλειμμα της τάξης των 7.500 θερμίδων περίπου, αφού κάθε κιλό σωματικού λίπους περιέχει γύρω στο 10% νερό. Για παράδειγμα, εάν καθημερινά προσλαμβάνεις 500-600 θερμίδες λιγότερες από την ημερήσια ενεργειακή ανάγκη σου ή, προτιμότερο, προσλαμβάνεις 250-300 θερμίδες λιγότερες και καις επιπλέον 250-300 θερμίδες με σωματική άσκηση, τότε σε μία εβδομάδα θα χάσεις περίπου 500 γραμμάρια λίπους. Μεγαλύτερη απώλεια βάρους με μικρότερο θερμιδικό έλλειμμα, σημαίνει κατά κανόνα ότι έχεις χάσει αρκετή ποσότητα νερού, γλυκογόνου και πρωτεϊνών, π.χ. από το μυϊκό ιστό.

  5. Σωστή η [β] 100 παραπάνω θερμίδες καθημερινά, αντιστοιχούν με 36.500 χιλιάδες παραπανίσιες θερμίδες σε 1 έτος. Συνεπακόλουθα, το βάρος σου θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 4 κιλά, τα περισσότερα από τα οποία θα είναι λίπος, με συνέπεια την αλλαγή της σωματικής σου σύνθεσης προς το χειρότερο. Το ίδιο θα συμβεί εάν οι καύσεις σου μειωθούν κατά 100 θερμίδες ημερησίως, π.χ. γιατί ελάττωσες τις σωματικές σου δραστηριότητες ή επειδή μειώθηκε η ταχύτητα του μεταβολισμού σου. [Πηγή: Βασικές Αρχές Διατροφής για Υγιή Άτομα, Σταύρος Δεδούκος]

Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια άρθρα με ερωτήσεις & απαντήσεις σχετικά με τις θερμίδες αλλά και με το τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν μπορεί να αδυνατίσει ή/και να χάσει λίπος , γι’αυτό stay tuned για να ενημερώνεσαι συνεχώς και σωστά.

Σε περιμένω στη σελίδα μου My T-Place στο Facebook και στο Instagram: des_kargakou για οτιδήποτε σε απασχολεί σχετικά με το fitness και τη συβουλευτική διατροφή.

Αν βρήκες αυτό το άρθρο ενδιαφέρον, feel free to share it 🙂

Sharing is Caring!

Dés Kargakou

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s