Οδηγός επιβίωσης για το Πάσχα!

Και να που το Πάσχα έφτασε, ενώ σαν χθες μου φαίνεται ότι ήταν οι Απόκριες και προχθές η Πρωτοχρονιά. Ωστόσο, δεν θα μείνω στο πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος -αν και είναι κάτι για το οποίο θα ήθελα να γκρινιάξω μακροσκελώς- αλλά στο πώς θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε από το Πασχαλινό τραπέζι, ως γνήσιοι survivors.

mytplace_easter

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες περιόδους το ένα φέρνει το άλλο και καταλήγουμε να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού, αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών, για να μην αναφέρω και τις εκ-των-υστέρων τύψεις.

Αυτό που θα σου πω από πλευράς μου είναι να φας, να πιεις και να περάσεις όσο πιο όμορφα μπορείς. Με μέτρο. Και όχι, μην ακούς «μέτρο» και αρχίζει το μυαλό σου να σκέφτεται ότι όλα πρέπει να τα ελέγχεις, ότι δεν μπορείς να αφεθείς καθόλου, ότι σου λένε συνεχώς «μη», «δεν» και «απαγορεύεται». Δεν είναι θέμα καταπίεσης, οπότε μην σε πιάνει το αντιδραστικό σου.

Αυτό που λέω στην ουσία είναι να φας λίγο απ’όλα. Για να χορτάσεις. SOS! Να αφήσεις και χώρο για γλυκό. Γιατί όπως και να το κάνουμε δεν ευχαριστιέσαι τίποτα αν φτάσεις σε σημείο να είσαι σκασμένος από την υπερκατανάλωση. Πόσο πιο ωραίο είναι να μπορείς να φας το γλυκό στο τέλος και να πεις «Τώρα έκλεισα! Τώρα έχω χορτάσει.» χωρίς να σκέφτεσαι ότι αν φας μια μπουκιά ακόμα, δεν θα μπορείς να κουνηθείς ή να πιεις μια γουλιά κρασί.

Οπότε έχουμε και λέμε:

  • Μετά από τη νηστεία, θα δεις μπροστά σου πολλά. Πάρε μια βαθεία ανάσα να ηρεμήσεις -άνθρωποι είμαστε. Βάλε στο πιάτο σου λίγο απ’όλα για να αποφύγεις την υπερφαγία.
  • Ξεκίνα καταναλώνοντας πρώτα τη σαλάτα από το πιάτο σου. Πρώτον, γιατί μετά τη νηστεία, τα πρώτα τρόφιμα που θέλεις να φτάσουν στο στομάχι σου είναι το πιο υγεινά και αυτά με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Δεύτερον, είναι φιλική στο άδειο στομάχι. Τρίτον, θα αρχίσει ο εγκέφαλος να παίρνει μηνύματα ότι τρως, χορταίνεις και δεν θα χρειαστεί να φας όλο το κοκορέτσι (άσε βρε λίγο και για το θείο που ψήνει από το πρωί) για να χορτάσεις.
  • Τρως αργά. Αισθάνεσαι τη γεύση του φαγητού, την απολαμβάνεις. Δεν κάνεις αγώνα δρόμου. Συζητάς με τους υπόλοιπους στο τραπέζι, όχι μόνο για να τρως σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να δώσεις χρόνο στην έναρξη της πέψης αλλά και επειδή ο ρόλος των οικογενειακών τραπεζιών είναι να έρθουμε κοντά, να πούμε τα νέα μας και να χαλαρώσουμε από την καθημερινότητα. Αν είναι Πασχαλιάτικα να είσαι μέσα στον πανικό για να φας και να πιεις όσο περισσότερο μπορείς, μπορεί και να χάνεις την ουσία.
  • Όσο μπορείς απόφυγε την πετσούλα, επειδή όταν είναι ψημένο το κρέας στα κάρβουνα, μεταφέρονται ουσίες από τον καπνό στο κρέας -και κυρίως στην πέτσα.
  • Προτίμησε κρασί, μπύρα ή τσίπουρο γιατί είναι λίγο πιο «αγνά», λιγότερο επεξεργασμένα. Και έχουν λιγότερες θερμίδες. Γενικότερα ο συνδυασμός αλκοόλ, αλάτι και λιπαρά δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνεις για το καρδιαγγειακό σου σύστημα.
  • Νερό. Αποτελούμαστε κατά 80% από νερό. Χωρίς νερό πού πάμε;

Μίνι θερμιδομετρητής

Σαλάτα λαχανικών με ελαιόλαδο 200 kcal
1 πιάτο μαγειρίτσα 200 γρ (1 μεριδα) 370 kcal
1 αυγό βραστό 80 kcal
1 κομμάτι τυρί φέτα 60γρ 190 kcal
1 κομμάτι κασέρι ή γραβιέρα 60γρ 290 kcal
Κοκορέτσι 60γρ (1 κομμάτι) 140 kcal
Αρνί σούβλας 200γρ (1 μερίδα) 450 kcal
Χωριάτικο λουκάνικο 60γρ 210 kcal
1 κομμάτι τσουρέκι 150 kcal
1 φέτα ψωμί 80 kcal
1 ποτήρι κρασί 100 kcal
1 κομμάτι χαλβά 50γρ 250 kcal

Αυτό που έχω να προτείνω εγώ είναι να φας λίγο απ’όλα για να έχεις την ικανοποίηση ότι δεν στερήθηκες τίποτα, για να χορτάσεις και όχι σκάσεις (βλ. την προηγούμενη φορά που αναφωνούσες συνεχώς «πωω πόσο έφαγα, δεν μπορώ να αναπνεύσω», έχει συμβεί σε όλους, το θέμα είναι κατά πόσο μας ικανοποίησε αυτή η αίσθηση και αν θέλουμε να ξαναφτάσουμε σε αυτό το σημείο), για να διατηρήσεις το αίσθημα ευδαιμονίας, για να περιποιηθείς τον εαυτό σου αντί να τον υπερφορτώσεις και τέλος για να μη σκέφτεσαι μετά από λίγο ότι το παραέκανες.

Εν τέλει, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αρκεί να υπάρχει και ένας λόγος για ό,τι κάνεις.

Λοιπόν! Καλή Ανάσταση να έχουμε παιδιά και εύχομαι σε όλους μας να έχουμε πάνω και γύρω από το τραπέζι μας αυτά και αυτούς που αγαπάμε.

Εις Υγείαν,

Δέσποινα Καργάκου

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s