Αδυνάτισμα: Μύθοι & Αλήθειες

mytplace_mythorfact.JPG

Λοιπόν σήμερα σου έχω ετοιμάσει ένα μικρό τεστάκι για να δεις περίπου πόσο καλή ενημέρωση έχεις γύρω από κομμάτι της διατροφής, της λήψης/κατανάλωσης θερμίδων αλλά και των αιτίων που προκαλούν παχυσαρκία ή δεν σου επιτρέπουν να χάσεις αυτά τα 3-4 κιλά που θέλεις να ξεφορτωθείς αλλά αυτά -εκεί- επιμένουν με πείσμα. Επίλεξε τις απαντήσεις που θεωρείς εσύ σωστές και διασταύρωσέ τις στο τέλος.

 1. Παχαίνεις επειδή φταίει ο μεταβολισμός σου, τα γονίδια, ο θυρεοειδής, το άγχος, τα φάρμακα που παίρνεις κ.λπ. Μύθος ή Αλήθεια;

 2. Για να αδυνατίσεις, πρέπει να προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι. Μύθος ή Αλήθεια;

 3. Όλες οι θερμίδες, από όπου κι αν προέρχονται, είναι ίδιες και έχουν την ίδια επίδραση στα κιλά σου. Μύθος ή Αλήθεια;

 4. Εάν παίρνεις πολύ λίγες θερμίδες, θα αδυνατίσεις γρηγορότερα. Μύθος ή Αλήθεια;

 5. Αν δεν αντιμετωπίσεις πρωτίστως τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, η διαττροφή σου δεν έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Μύθος ή Αλήθεια;

 6. Ο σωστός τρόπος για να χάσεις πολλά κιλά, είναι να ακολουθήσεις μια αυστηρή διατροφή. Μύθος ή Αλήθεια;

 7. Πρέπει να στοχεύεις στο ιδανικό βάρος, όπως αυτό καθορίζεται από τους στατιστικούς πίνακες «ύψους-βάρους». Μύθος ή Αλήθεια;

 8. Δεν υπάρχει μια δίαιτα αδυνατίσματος που να ταιριάζει σε όλους. Μύθος ή Αλήθεια;

 9. Καλή δίαιτα είναι αυτή που χάνεις όσα κιλά υπόσχεται, ανεξάρτητα από το πώς επιτυγχάνεται αυτό. Μύθος ή Αλήθεια;

 10. Υπάρχουν ειδικές δίαιτες που αυξάνουν την ταχύτητα του μεταβολισμού καθώς χάνεις βάρος, που χάνεις αποκλειστικά λίπος ή που χάνεις κιλά μόνο τοπικά, στα σημεία που θέλεις. Μύθος ή Αλήθεια;

 11. Οι διατροφές υψηλής πρωτεΐνης – χαμηλών υδατανθράκων έχουν βραχυπρόθεσμα ταχύτερα αποτελέσματα. Μύθος ή Αλήθεια;

 12. Όταν δεν τρως σχεδόν καθόλου λιπαρά τρόφιμα, αδυνατίζεις ευκολότερα. Μύθος ή Αλήθεια;

 13. Εκτός κι αν είσαι υπερβολικά παχύσαρκος, είναι αδύνατον να χάνεις περισσότερα από 1-2 κιλά λίπους την εβδομάδα. Μύθος ή Αλήθεια;

 14. Για να χάσεις κιλά πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις πολλά και μικρά γεύματα, π.χ. 4-6 ημερησίως. Μύθος ή Αλήθεια;

 15. Παραλείποντας 1 γεύμα την ημέρα, π.χ. το πρωινό, γλιτώνεις πολλές θερμίδες. Μύθος ή Αλήθεια;

 16. Επειδή το βραδινό παχαίνει περισσότερο, πρέπει να τρως το τελευταίο γεύμα το απόγευμα και να μην τρως καθόλου το βράδυ. Μύθος ή Αλήθεια;

 17. Είναι καλύτερο να συνδυάζεις σχεδόν σε κάθε γεύμα λαχανικά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Μύθος ή Αλήθεια;

 18. Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που μπορούν να σε αδυνατίσουν ακόμα και όταν κοιμάσαι. Μύθος ή Αλήθεια;

 19. Όταν κάνεις δίαιτα χρειάζεσαι περισσότερο νερό. Μύθος ή Αλήθεια;

 20. Δίαιτα/διατροφή σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσεις εντελώς γλυκά, ζυμαρικά, πίτσες, τηγανιτές πατάτες και γενικά όλα τα τρόφιμα που θεωρούνται παχυντικά. Μύθος ή Αλήθεια;

Σωστές απαντήσεις Δες όλες τις απαντήσεις και διάβασε τις επιπλέον πληροφορίες που σου δίνω με κριτική σκέψη.

 1. Μύθος! Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δημιουργούν τάση για παχυσαρκία ή συντελούν στην αύξηση των κιλών, ωστόσο η ουσία είναι μία: όσους επιβαρυντικούς παράγοντες κι αν έχεις, μπορείς να ελέγξεις το βάρος σου εφόσον τρως σύμφωνα με τις πραγματικές σου ανάγκες, κάνεις καλύτερες διατροφικές επιλογές, διατηρείς έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής και γυμνάζεσαι τακτικά.

 2. Αλήθεια! Ανεξαρτήτως τύπου διατροφής, η θερμιδική πρόσληψη είναι ο κρισιμότερος παράγοντας σε οποιαδήποτε προσπάθεια αδυνατίσματος χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζουν ρόλο κι άλλες συνιστώσες, όπως π.χ. η ποιότητα της τροφής. Όταν όμως μακροπρόθεσμα προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεσαι, τότε -ναι- χάνεις βάρος.

 3. Μύθος! Τα υγρά και τα ημίρρευστα τρόφιμα, όπως αλκοόλ, φρουτοποτά, σακχαρώδη αναψυκτικά, πουρέδες κ.λπ., απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό σου συγκριτικά με θερμιδικά ισοδύναμη ποσότητα στερεών τροφίμων και επιπλέον δεν σε χορταίνουν επαρκώς. Επομένως, οι πολλές «υγρές» θερμίδες μπορεί να σε παχύνουν πιο εύκολα.

 4. Μύθος! Η μεγάλη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, π.χ. κάτω από το θεωρητικό όριο ασφαλείας των 1.200 θερμίδων ημερησίως, ναι μεν επιφέρει αρχικά μια μεγαλύτερη απώλεια κιλών (υγρά, γλυκογόνο κ.λπ.), ωστόσο ο οργανισμός αντισταθμίζει γρήγορα το σοκ που δέχεται, αντιδρώντας με μείωση της παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών και πτώση της ταχύτητας του μεταβολισμού σου, με αποτέλεσμα την πολύ πιο αργή απώλεια βάρους ή τη σταθεροποίησή του.

 5. Αλήθεια! H επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι απόλυτα συνυφασμένη με την αντικειμενική εξακρίβωση και την αντιμετώπιση των προσωπικών αιτιών που σε οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού ή/και στη μειωμένη καύση θερμίδων. Αν, για παράδειγμα, τρως υπερβολικά όταν αγχώνεσαι, τότε πρωτίστως πρέπει να βρεις τρόπους για να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος σου και να μην το εκτονώνεις τρώγοντας. Αν πάλι κάνεις εντελώς καθιστική ζωή, το πρώτο που χρειάζεσαι είναι η γυμναστική και όχι να εστιάσεις αποκλειστικά στη διατροφή.

 6. Μύθος! Όταν έχουμε σοβαρό πρόβλημα βάρους, η προσέγγιση πρέπει να είναι πιο ολιστική: «Αποφασίζω να χάσω κιλά για τον εαυτό μου και βρίσκω τα κατάλληλα κίνητρα. Ζητάω την υποστήριξη ειδικών, εκπαιδεύομαι διατροφικά και αλλάζω σταδιακά τις λανθασμένες διατροφικές μου συνήθειες. Μαθαίνω να αποσυνδέω το φαγητό από το συναίσθημα, να τρέφομαι πιο υγιεινά και να υπολογίζω σωστά τις μερίδες. Γυμνάζομαι καθημερινά, κρατάω ημερολόγιο και ελέγχω τακτικά το βάρος μου στη ζυγαριά».

 7. Μύθος! Το «ιδανικό βάρος» που καθορίζουν οι στατιστικές ή προωθούν τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς, δεν έχει καμία σχέση με το βάρος που ταιριάζει στον προσωπικό σου σωματότυπο, αυτό δηλαδή με το οποίο αισθάνεσαι άνετα, νιώθεις υγιής, δείχνεις όμορφα και μπορείς να διατηρήσεις χωρίς να πιέζεσαι υπερβολικά. Συνεπώς, ο στόχος κιλών πρέπει να τίθεται εξατομικευμένα και να είναι ρεαλιστικός.

 8. Αλήθεια! Η δίαιτα δεν πρέπει να είναι «φασόν» αλλά απολύτως προσωπική και προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής, στις διατροφικές προτιμήσεις, στις ανάγκες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σου. Άλλες ανάγκες έχει, για παράδειγμα, ένα νεαρό άτομο συγκριτικά με ένα μεγαλύτερο σε ηλικία, άλλο τρόπο ζωής έχει η εργαζόμενη σε γραφείο σε σχέση με μια εργαζόμενη σε εμπορικό κατάστημα, αλλιώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ο ασθενής παχύσαρκος κι αλλιώς ο υγιής υπέρβαρος.

 9. Μύθος! Καλή δίαιτα είναι αυτή που βασίζεται στα ατομικά σου δεδομένα και μπορεί να γίνει τρόπος ζωής, πληροί τους κανόνες της σωστής διατροφής, δεν σου στερεί τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία και τις αγαπημένες σου γεύσεις, σου δίνει τη δυνατότητα αυτενέργειας και επιλογών, σε προτρέπει να γυμνάζεσαι και σε βοηθά να χάσεις κυρίως κιλά περιττού λίπους και όχι απλώς κιλά βάρους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να διατηρήσεις μακροπρόθεσμα τα αποτελέσματά της.

 10. Μύθος! Η απώλεια βάρους μειώνει το βασικό μεταβολισμό, επομένως καμιά δίαιτα αδυνατίσματος δεν μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα του μεταβολισμού, παρά μόνο η αύξηση των φυσικών/σωματικών δραστηριοτήτων. Περαιτέρω, το να χάσεις κιλά μόνο τοπικά ή αποκλειστικά λίπος, είναι βιολογικώς αδύνατον – το «ιδανικό» είναι η απώλεια άπαχης μάζας να μην υπερβεί το 25%.

 11. Αλήθεια! Οι διατροφές υψηλών πρωτεϊνών – χαμηλών υδατανθράκων επιφέρουν βραχυχρόνια υψηλότερη απώλεια βάρους συγκριτικά με άλλους γνωστούς τύπους διαιτών, αν και μακροπρόθεσμα έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα. Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένες διατροφές μπορεί να είναι ανθυγιεινές όταν δεν γίνονται οι κατάλληλες επιλογές τροφίμων, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και όταν διακοπούν, το απολεσθέν βάρος συνήθως επανακτάται γρήγορα.

 12. Μύθος! Το λίπος είναι απαραίτητο διατροφικό συστατικό για τον οργανισμό και πρέπει να το προσλαμβάνεις καθημερινά από τις πλέον ωφέλιμες πηγές του (ελαιόλαδο, ψάρια, καρύδια κ.λπ.) και στις ενδεδειγμένες για τη διατροφή σου ποσότητες. Διατροφές με ελάχιστα λιπαρά, αυξάνουν την αντίσταση του οργανισμού στην απώλεια βάρους, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, οργανικές δυσλειτουργίες και προβλήματα υγείας.

 13. Αλήθεια! Για να χάσεις 2 κιλά λίπους εβδομαδιαίως, απαιτείται συνολικό ενεργειακό έλλειμμα περίπου 15.000 θερμίδων, δηλαδή ημερήσιο έλλειμμα γύρω στις 2.140 θερμίδες, κάτι που είναι αδύνατον να επιτευχθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες, ακόμα κι εάν δεν τρως σχεδόν τίποτα ή γυμνάζεσαι όλο το 24ωρο. Όπως έχει φανεί από έρευνες σε ελαφρώς υπέρβαρα άτομα, όσο ταχύτερος είναι ο ρυθμός μείωσης του βάρους τόσο μικρότερη αναλογικά είναι η απώλεια λίπους, π.χ. σε απώλεια άνω των 2 κιλών εβδομαδιαίως μόλις το ένα τέταρτο αυτών προέρχεται από τα αποθηκευμένα λίπη.

 14. Μύθος! Παρόλο που ο καταμερισμός της ημερήσιας τροφής σου σε περισσότερα γεύματα μπορεί να έχει κάποια επιπρόσθετα οφέλη, αυτό που τελικά μετράει αποφασιστικά για την απώλεια βάρους είναι η συνολική θερμιδική πρόσληψη και όχι το πόσα γεύματα κάνεις καθημερινά, εφόσον όμως αυτά είναι περισσότερα από δυο. Αν ελέγχεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις, μπορείς να αδυνατίσεις ασχέτως εάν τρως τρία, τέσσερα ή πιο πολλά γεύματα.

 15. Μύθος! Η παρατεταμένη αφαγία λόγω εκούσιας παράλειψης προγραμματισμένων γευμάτων και παρά την αίσθηση πείνας που νιώθεις, καταλήγει συνήθως είτε στο να τρως περισσότερο στα επόμενα γεύματα είτε σε κάποιο υπερφαγικό επεισόδιο, οπότε τελικά όχι μόνο δεν γλιτώνεις θερμίδες αλλά παίρνεις κατά πολύ περισσότερες.

 16. Μύθος! Το βραδινό γεύμα και η ώρα που το καταναλώνεις δεν εμποδίζει το αδυνάτισμά σου, εφόσον βέβαια οι θερμίδες που λαμβάνεις στο σύνολο της ημέρας δεν υπερβαίνουν το όριο που έχεις θέσει. Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί στην περίπτωση που το βραδινό αποτελεί το μοναδικό σου γεύμα, δηλαδή τρως μόνο μια φορά ημερησίως, ή όταν το γεύμα είναι βαρύ και δύσπεπτο, με συνέπεια να διαταράσσεται η ποιότητα του ύπνου σου.

 17. Αλήθεια! Παρότι δεν πρόκειται για έναν ακόμα «μαγικό» συνδυασμό αδυνατίσματος, συνδυάζοντας στα γεύματά σου λαχανικά, αμυλούχους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, επιτυγχάνουμε καλύτερη διατροφική ισορροπία, πληρέστερο αίσθημα κορεσμού και εντονότερη μεταγευματική θερμογένεση. Επιπλέον, το σάκχαρο του αίματος διατηρείται πιο σταθερό, κάτι που βοηθά να μειωθεί η τάση για ενδιάμεσα τσιμπολογήματα.

 18. Μύθος! Δεν υπάρχει κανένα τρόφιμο που αδυνατίζει από μόνο του χωρίς να ελέγχεις τη συνολική θερμιδική σου πρόσληψη ή τρόφιμα που καίνε τα λίπη ενώ κάθεσαι και δίχως να γυμνάζεσαι. Βεβαίως, ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα μπορεί να επιταχύνουν τον μεταβολισμό για λίγο (π.χ. ασπράδια αυγών, καυτερά μπαχαρικά, καφές, τσάι) και μέχρι το σώμα να συνηθίσει την ιδιότητά τους αυτή (γι’αυτό επιμένω συχνά πως η ΠΟΙΚΙΛΙΑ των τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα), αλλά αυτό απέχει πολύ από το να ισχυριστούμε ότι έχουν «αδυνατιστικές» ή «λιποδιαλυτικές» ιδιότητες.

 19. Αλήθεια! Για να διατηρείς την υδατική ισορροπία του οργανισμού σου, είναι απαραίτητο να προσλαμβάνεις μέσα στο 24ωρο τουλάχιστον τόσα υγρά όση και η ποσότητα που χάνεις. Λόγω της δίαιτας, η απώλεια υγρών είναι πιο αυξημένη, άρα πρέπει να καταναλώνεις περισσότερο νερό (0 θερμίδες!), ιδίως το καλοκαίρι, καθώς και ενεργειακά αραιά τρόφιμα, όπως π.χ. τα λαχανικά, που το περιέχουν ως κύριο συστατικό.

 20. Μύθος! Τίποτα δεν είναι απόλυτα απαγορευμένο, ούτε το γλυκό, η πίτσα ή οι τηγανιτές πατάτες, και όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν περιστασιακά σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, είτε προγραμματισμένα, π.χ. 1-2 φορές εβδομαδιαίως, είτε όταν νιώσεις ότι κάποιο από αυτά το επιθυμείς πολύ, π.χ. λίγη σοκολάτα. Αρκεί να γνωρίζεις εκ των προτέρων ποια επιλογή είναι η πλέον ορθή σε κάθε περίπτωση, πώς θα τη χρησιμοποιήσεις, τι θα αντικαταστήσεις και κυρίως σε ποια ποσότητα φαγητού πρέπει να σταματήσεις.

Ελπίζω να σε βοήθησα να τα ξεκαθαρίσεις λίγο στο μυαλό σου!

Σε περιμένω στη σελίδα μου στο Facebook! Θέλω να ακούσω την άποψή σου και τι είναι αυτό που «δούλεψε» σε σένα.

Αν βρήκες το άρθρο αυτό χρήσιμο ή ενδιαφέρον, μη διστάσεις να το κοινοποιήσεις στο Facebook 🙂

Sharing is Caring!

Dés Kargakou

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλιά σας :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s